Snajper

Snajper

Da je Karakaševa proza direktna i ubojita, to uglavnom, znamo. Da su Buljanove režije iznenađujuće beskompromisne ni to nije nepoznato. A da su brutalni ratovi, bijesna otimačina, podjela na bogate i siromašne slični i na Balkanu i u Africi u to će nas uvjeriti prelokacija Karakaševa teksta iz Zagreba u Abidjan. Jer: “Prava tema Snajpera zapravo je klasna borba, jedina brutalna realnost našeg doba, zajedno sa svim kulturnim posljedicama. Pravi neprijatelji današnje mladeži su bogata kapitalistička i korumpirana politička elita. Muki i Sani žele se dočepati novca i pobjeći među bogataše: živjeti u Dubaiju, pripadati Bogatima, toj novoj biološkoj rasi osiguranoj od bolesti i smrti.“
 
Snajper je komorna politička drama u kojoj je počinitelj društvena ukupnost i psihoseksualna patologija. Događa se u zemlji u kojoj se život urušava, a posvuda vlada ekološko propadanje, ekonomski jad i bijeda.
 
Iz Karakaševog Zagreba redatelj Ivica Buljan Snajper je prebacio u Abidjan. Globalizam je kolektivnu samoprezentaciju obespravljene mlade generacije učinio gotovo identičnim. Balkan i Afrika dijele post-iskustvo grčke tragedije. Brutalni ratovi, bijesna otimačina, podjela na bogate i siromašne, spremljena je pozornica za uprizorenje vlastitog iskustva. Prava tema Snajpera zapravo je klasna borba, jedina brutalna realnost našeg doba, zajedno sa svim kulturnim posljedicama.
 
Snajper, literarni i kazališni, govori o marginalcima koji su negdje putem zaostali. Pesimizam revolucionarne perspektive urušava se u predstavu o tome kako Sudbina djeluje na pojedince i slavodobitno odnosi pobjedu. Snajper u obliku rudimentarne komorne drame predstavlja temeljne uzroke kolapsa. Rat, korupcija, političke strategije za rješavanje problema i njihov neuspjeh. Obrazovanje je nedovoljno, javnost nije informirana o istinskim razmjerima problema.
 

Redatelj
Prevoditelj na francuski
Dramaturg
Scenografi
Kostimografkinja
Glazba
Muki
Student
Policajac
Ivica Buljan
Zlatko Wurzberg
Robert Waltl
Kone Wagnelba et Le Cresas
Ana Savić Gecan
N' Goran Kouamé Armand
Irie Philippe Irie Bi, Sani Larissa Ouei
Landry Kouamé Bienvenu Amon
N' Goran Kouamé Armand
  • Izvođači
  • -
Povratak na naslovnicu

Kultura

S podporo programa
Kultura Evropske unije.

© Copyright Ivica Buljan 2014. Vse pravice pridržane. Pripravil Endora

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina spolna stran je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.