Močan rod

Močan rod

Leonhardt Bitterwolf ovdovi, že na sedmini pa ga začne oblegati svakinja Balbina, ki se ukvarja posli, ki dišijo po prevari. Vdovec pa zadiši tudi dekli, ki se je prej lepo gledala z njegovim sinom. Tega domača obrt ne zanima, ampak bi bil raje slikar (delo je bilo napisano v času, ko je bila Nemčija zaradi podobnega slikarja v precejšnjem s…nju – v sezoni 1944/45). Ker mu ata ne da denarja, se zaposli pri teti Balbini, s katero bi se rad spajdašil tudi mesar. Vdovec se oženi, Balbina krade okoliške kmete z igralnimi avtomati, Hubert pa pobira denar. Družinska zabava se konča v hipu, ko kmetje odkrijejo prevaro, prav tako pa tudi vsi ostali spoznajo, da so bili na nek način osleparjeni. 
 
Po dveh več kot uspešnih Buljanovih režijah dramskih besedil z nemškega govornega območja (Drame princes E. Jelinek in Sperrove Lovske scene iz Spodnje Bavarske) smo se odločili Buljanovo »nemško trilogijo« v Prešernovem gledališču zaokrožiti z enim izmed prezrtih, a zato nič manj pomembnih in prominentnih besedil nemške dramatike, katerih pravo moč in pomen gledališča prepoznavajo šele danes. Gre za Močan rod (Der starke Stamm) tudi v nemškem prostoru po krivici prezrte dramatičarke Marieluise Fleisser. To bo tudi prva uprizoritev kateregakoli njenega dela v slovenskem gledališču.
 

Režiser
Adaptacija v gorenjščino
Dramaturginja
Scenograf
Kostumografka
Avtor glasbe
Lektorica
Oblikovalec svetlobe
Oblikovalec maske
Informator za gorenjsko narečje
Ivica Buljan
Barbara Rogelj
Marinka Poštrak
Jean-Guy Lecat
Ana Savić Gecan
Mitja Vrhovnik Smrekar
Barbara Rogelj
Bojan Hudernik
Matej Pajntar
Ciril Roblek
  • Izvođači
  • Peter Musevski, Miha Rodman, Balbina Puchheller, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Saša Pavlin Stošić, Matjaž Višnar, Robert Waltl, Borut Veselko, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Vesna Jevnikar, Ciril Roblek
Povratak na naslovnicu

Kultura

S podporo programa
Kultura Evropske unije.

© Copyright Ivica Buljan 2014. Vse pravice pridržane. Pripravil Endora

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina spolna stran je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.