Adio, kauboju

Adio, kauboju

Dugo se na domaćoj književnoj sceni nije pojavio tako senzacionalno drugačiji roman o Splitu i njegovoj periferiji kao "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević. Samo dvije godine nakon objavljivanja doživio je nekoliko izdanja, a njegova junakinja Ruzinava kao usamljeni jahač nastanila se u kanonu hrvatske popularne kulture, prešavši put od fikcionalnog lica u galeriju slavnih. Splitsko ljeto s ovom predstavom postavlja želi naznačiti važnost, ljepotu djela za grad, kazalište, za kulturu zemlje uopće.

S periferije grada radnika i težaka nestali su Jugoplastika, Željezara, Jugovinil, a Škver jedva diše. “Adio kauboju” ne plače za vremenima u kojima je Hajduk bio veliki evropski klub, kad su svi znali pjesme sa Splitskog festivala. Oljin Split je pakleni grad u kojemu su ugašeni kompjuteri “Ferala” na Bačvicama, huligani tu iz gušta prebijaju ruzinave glave. Turoban i nagrđenog lica, s ljudima koji bez nade traže prvi posao s jedne strane, a s druge ušminkan raj za malobrojne bogataše, ovaj Split je isto tako nedoljiv u svom jeziku današnjice skovanom od stripa, filma, grafita, od otpora. On mrzi nostalgiju, i svoj novi identitet traži kod samog Vraga. U Oljinom Splitu živi od bolji izbezumljena Ma, posjećuju je kćer, brbljiva rodica Marijana Mateljan. Prabababa Oblapornica koja je promijenila nekoliko muževa i ostala čila duboko u starost, odavno je mrtva, Otac koji je volio vesterne je umro na dan procesije Sv. Fjoka. Mladi, lijepi, pametni brat Danijel koji je mogao postati astronom ili pjesnik, ubio se bacivši se pod vlak u misterioznim okolnostima. U takav grad se vraća Ruzinava, tražeći razloge njegove smrti. Dočekuje je čudakinja Marija Čarija, ljepoduh gospodin Karlo Šain koji je bio bratov čudnovati prijatelj, mještani eutanizirani politikom Vrdovđeka. Nakon propalih zagrebačkih avantura, Ruzinava se strastveno zaljubljuje u mladog žigola Anđela. U mjesto dolazi nekadašnja zvijezda vesterna Ned Montgomery i snima film. Potraga Ruzinave okonča se čitanjem bratovih mailova koji otkriju bolnu tajnu. Na filmskom setu pogibaju još dva junaka… Predstava Ivice Buljana spektakularno je čitanje koje uključuje dijaloge, naraciju, potcrtava žanrovske momente, i poziva na emotivno putovanje Splitom od kraja osamdesetih do danas. U dosad za teatar neotkrivenom prostoru Stinica pored Sjeverne luke, veliki glumački ansambl poziva na kaubojsku avanturu. Glazbu za predstavu sklada najveći kauboj među glazbenicima Darko Rundek.

Redatelj
Asistent redatelja
Dramatizacija
Scenograf
Kostimografkinja
Glazba
Oblikovanje svjetla
Oblikovanje zvuka
Asistentica scenografa
Asistentica kostimografkinje
Scenografski suradnici
Ivica Buljan
Robert Waltl
Olja Savičević Ivančević
Aleksandar Denić
Ana Savić Gecan
Darko Rundek
Srđan Barbarić
Tomislav Luetić
Danira Matošić Matičević
Sanela Marković
Sudionici radionice Nomadi ljepote
  • Actors
  • Zoja Odak, Nataša Janjić, Darko Rundek, Sergej Trifunović, Nenad Srdelić, Arijana Čulina , Nives Ivanković, Dara Vukić, Andrijana Vicković, Tajana Jovanović, Vicko Bilandžić, Goran Marković, Andrea Mladinić, Mijo Jurišić, Anastasija Jankovska, Milutin Milošević, Stipe Kostanić, Marko Cindrić, Ana Gruica, Marko Petrić, Nikša Arčanin, Lukrecija Tudor, Marjan Nejašmić Banić, Domagoj Janković, Velimir Foretić
Back to home page

Culture

With the support of the Culture
programme of the European Union.

© Copyright Ivica Buljan 2014. All rights reserved. Development Endora

This project has been funded with support from the European Commission. This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.