Pa ne hodaj gola naokolo

Pa ne hodaj gola naokolo

Da bi si predočili dojam kakav je u svoje vrijeme izazivalo kazališno umijeće Georgesa Feydeaua, danas valja zamisliti spojene učinke neke filmske komedije, pop-glazbenog hita i reality showa koji se više mjeseci zadržavaju u središtu zanimanja publike, usmjeravaju medijski interes na fenomene koje dodiruju i na njih fokusiraju određenu društvenu pažnju. Cilj je njegovih građanskih komedija bio na krajnje zabavan, na isto tako precizan način ogoliti situacije društvenih običaja i njihovog zastranjenja u gomilanju obiteljskih ili profesionalnih problema, suvremene ličnosti i njihove manične karakterne crte, a iznad svega začudnu mehaniku bračne intime. U njima iluzija realnosti prizora i likova ide tako daleko da dramatičar na pozornici kopira stvarne suvremenike, doslovno ih prenosi ili tek neznatno preinačuje.

U ovoj komediji, počevši od zbrke u porivu za gledanjem i porivu za dodirivanjem, u konkurentskom nadmetanju političke stvari i seksualne stvari pred voajerskim pogledom privatne i javne znatiželje. Seksualni objekt gole žene smeta političkoj ambiciji za zadržavanjem isključive pažnje na sebi, a ženin seksualni poriv pronalazi svoj objekt zadovoljenja tek u sarkastičnom činu uboda ose. Pokretač radnje su brze promjene u fokusu onoga što je pokazano, do toga što bi trebalo vidjeti, onoga što treba sakriti pogledu, ili pokazati da bi se zavarao pogled, itd., odnosno zadovoljenoj ili iznevjerenoj znatiželji onih koji gledaju.

U onoj mjeri u kojoj su ove Feydeauove teme politike, seksa i medijskog voajerstva i naše suvremene opsesije ili traume, utoliko je njegovo kazalište još i danas nama suvremeno.

Zlatko Wurzberg

Prevoditelj
Redatelj
Skladatelj
Koreografkinja
Scenografija
Kostimografkinja
Asistent Redatelja i Dramaturg
Pijanist
Dizajn svjetla
Autori tekstova pjesama
Zlatko Wurzberg
Ivica Buljan
Mitja Vrhovnik-Smrekar
Mare Sesardić
Numen
Ana Savić-Gecan
Robert Waltl
Zvonko Presečki    
Aleksandar Mondecar
Saša Antić, Marin Ivanović-Stoka
  • Izvođači
  • Tarik Filipović, Mia Begović, Edo Vujić, Mario Mirković, Saša Antić, Marin Ivanović-Stoka, Pavle Gamoš, Eugen Čanić, Zagrebački Dječaci
Povratak na naslovnicu

Kultura

S podporo programa
Kultura Evropske unije.

© Copyright Ivica Buljan 2014. Vse pravice pridržane. Pripravil Endora

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina spolna stran je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.