Nova zemlja

(Miroslav Krleža: Kristofer Kolumbo i Ivana Sajko: Europa)

Krleža me zanima kao lučonoša hrvatske avangardne umjetnosti i politike, kao umjetnik s ljudskom sviješću koji iz vremena legaliziranog kriminala sa svojim Kolumbom odlazi u daleku budućnost u kojoj će čovjek čovjeku biti čovjek.

"Kolumbo" je silan izazov, to je rijetko izvođen tekst od praizvedbe u Beogradskom dramskom pozorištu gdje je praizveden četrdeset godina nakon nastanka jer je vladalo uvjerenje da je neigriv i nekazališni komad do kultne Parove dubrovačke predstave. Meni su literarni „suhi“ tekstovi i autori od Seneke, do Cvetajeve, Pasolinija ili Elfriede Jelinek uzbudljiviji od realističnih linearnih tekstova koji me samo odbijaju. Čini mi se da tu nemam što raditi, naći ili otkriti.

Zatvoreni, poetski tekstovi su mi zanimljiviji, jer me tradicionalni prepisivački teatar ne zanima.

Taj nekad nevoljeni Krleža kojeg su svi prihvatili kao genija ali ga dugo nisu igrali nekako me vratio tekstu "Europa" Ivane Sajko. Svi bez iznimke, i oni koji se gnušaju scenskog moderniteta, tvrde da je odličan autor, ali njeni tekstovi se gotovo ne izvode u Hrvatskoj. I sam ne znam kako i gdje bih ga mogao postaviti u sredini koja uzima pravo monopola na pamet, na interpretacije. Tako me je splet misli od Kolumba vratio Europi, i ukazao na to da je Ivanin tekst fenomenalan dio jednog ludog hrvatskog rapsodičnog diptiha u Crnoj Gori. „Europa“ je ženska predstava koja zaokružuje pripovijest o potrazi za Novom zemljom. Europa je istovremeno konkretan i metaforički pojam (Europa je oteta i silovana grčka božica i naš kontinent). Europa je pitanje ženskog principa uopće, a s druge strane Europa je danas samo EU. Žudnja za ženom, žudnja za ulaskom, za penetracijom u Europino tijelo je motiv ove predstave. Što znači biti u Europi, a ne biti EU? Kolumbo je metafora preispitivanja „otkrića“ i suočenja s Novom zemljom.

Ivica Buljan

Redatelj
Kostimografija
Scenografija
Glazba
Ivica Buljan
Ana Savić-Gecan
Natalija Vujošević
DJ Begood & DJ Montech
  • Actors
  • Miroslav Krleža - KRISTOFOR KOLUMBO: Predrag Borilović, Ivan Bezmarević, Olivera Vuković, Branislav Vuković, Danilo Čelebić, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Dragan Račić, Momo Pićurić, Gojko Burzanović, Sejfo Seferović, Želimir Šošo, Viktor Gatolin, Zoran Vujović, Musicians: Filip Gavranović, Petar Dobričanin, Meša Kerović, Ivana Sajko – EUROPA: Ljubica Barać Vujović, Jadranka Mamić, Dragana Popović, Ana Vujošević, Ivan Bezmarević, Viktor Gatolin
Back to home page

Culture

With the support of the Culture
programme of the European Union.

© Copyright Ivica Buljan 2014. All rights reserved. Development Endora

This project has been funded with support from the European Commission. This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.