Pilad

Pilad

Poetija je osnovno sredstvo sporazumijevanja u Pasolinijevom Piladu. Režijska misao slijedi Pasolinijevu preporuku o novom kazalištu 'koje nije ni akademsko ni avangardističko'. Predstava pripada pasolinijevskom 'teatru riječ', ali ne slijedi tradiciju hrvatskog literarnog društva.

Naglasak je na ŠTO, a ne KAKO se govori. Pilad se referira na kazalište atenske demokracije ignorirajući građansko kazalište rituala. Osnovna misao je čuti tekst. Čuti postaje važnije od vidjeti. Doći do ideje, a ne do slika. Ideje o Pasolinijevom Piladu nadvisuju događaje, ali ideje nisu predstavljive. ('puisque le reel est irrepresentable…parlons-en' - Duras.)

Struktura predstave nije naturalistička, poput grčkog teatra slijedi minimaliziranje scenske akcije. Slijedi da glumci predstavljaju ideje, a ne karaktere. Teme Pilada grupirane su po retoričkoj kvaliteti. Predstava razvija dva tipa prizora, poetske i debatne. Prvi pripadaju pasolinijevskom svijetu sna, drugi svijetu realnosti. Podjela uloga (ili ideja) zasnovana je na pasolinijevskim dualitetima, a koreografska struktura predstave slijedi osobne dispozicije izvođača (pokret je apstraktan, rijetko narativan). Pasolinijeva riječ u isto vrijeme je tijelo. Tijelo nosi autonoman jezik, drukčiji od onog što nas ga društvo obično uči koristiti. Važna tema, vezana uz koreografiju predstave je seksualnost. Muški i ženski svijet postavljeni su antagonistički (tema se razvija u monologu Žene koja osuđuje muško prijateljstvo, Zbor koji sudi prijateljstvu Oresta I Pilada predstavlja Žena). Drugi važan oblik erotizma kod Pasolinija, poput opsesije, je masturbacija, vezana s idejom grijeha i smrti. Proletarijat kao erotska fantazma izbija u trećoj epizodi.

Forma predstave bliska je suvremenom apstraktnom teatru (Wilson, Grueber, Duras) po tome što govornici poezije u isto vrijeme izvršavaju scensku akciju.

Redatelj
Skladatelj
Koreografkinja
Scenograf
Kostimografkinja
Asistentica koreografkinje
Asistentice sceneografa
Dizajn svjetla
Zvučna slika
Ivica Buljan
Mitja Vrhovnik - Smrekar
Mare Sesardić
Robert Somek
Ivana Popović
Petra Senjanović-Novosel
Ksenija Jurinec
Miljenko Bengez
Branko Vodeničar
  • Izvođači
  • Ana Karić, Robert Waltl, Senka Bulić, Dragan Despot, Nataša Dorčić, Zoran Prodanović-Prlja, Radovan Ruždjak, Petra Senjanović-Novosel, Dunja Vejzović, Gudački trio: Tatjana Bešić, Hrvoje i Davor Philips
Povratak na naslovnicu

Kultura

S podporo programa
Kultura Evropske unije.

© Copyright Ivica Buljan 2014. Vse pravice pridržane. Pripravil Endora

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina spolna stran je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.