Novo kazalište

Novo kazalište

Novo kazalište osnovano je 2002. sa zadatkom promoviranja suvremene kazališne prakse u ambijentu zagrebačke, hrvatske i europske nezavisne scene. Misija Novog kazališta je ustrajno izvođenje svjetski značajnih tekstova i autora isključivo modernističke orijentacije, koji dosad nisu izvođeni ili su slabije poznati u Hrvatskoj. Novo kazalište radikalno zastupa postdramski teatar u kojemu su gluma, ples, tekst, vizualno, kostimi i glazba potpuno ravnopravni elementi.

Novo kazalište se tijekom sedam sezona postojanja predstavilo hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj javnosti kao važan dio izvaninstitucionalnog pogona zagrebačke kazališne scene. Praizvedena su u hrvatskom kazališnom pejzažu četiri slabo poznata teksta, „Snjeguljica“ Roberta Walsera, „Medeja materijal“ Heinera Muellera, „Dan umorstava u povijesti o Hamletu“ i „Marš“ Bernard-Marie Koltesa. Sve su predstave nastale u koprodukciji s Mini teatrom iz Ljubljane, dok je „Marš“ realiziran u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana Pl. Zajca iz Rijeke. Predstave su prikazane u gotovo svim većim županijskim centrima, od Splita, Osijeka, Rijeke, Zadra, Pule, Dubrovnika. Novo kazalište prikazalo je predstave na najvažnijim domaćim festivalima: Festivalu malih scena u Rijeci, Festivalu glumca u Vinkovcima, Zlatnom lavu u Umagu, Karanteni u Dubrovniku, Zadru snova u Zadru, Drugo more u Rijeci...

Međunarodna gostovanja su posebno važno poglavlje aktivnosti Novog kazališta i bez pretjerivanja se može ustvrditi da je jedna od skupina koja je najčešće predstavljala zagrebačku kazališnu scenu u inozemstvu. Od nastupa na festivalima NET u Moskvi, Festivalu festivala u Varšavi, Actores u slovačkoj Rožnavi, Saint Etienne u Francuskoj, Festivalu novog kazališta u Napulju, MESS-u u Sarajevu, Međunarodnom festivalu eksperimentalnog kazališta u Kairu, Međunarodnom festivalu u Havani, Festivalu SEAS u Udinama, Theatre Olympic Seoul Korea, Teatru La Mama New York, Centru za dekontaminaciju Beograd, Teatru Maladype Budimpešta.

Ostvarili smo predstave ‘Jackie’ u koprodukciji s Mini teatrom Ljubljana, Art Radionicom Lazareti Dubrovnik, ZKM Zagreb, ‘Macbeth after Shakespeare’ u koprodukciji s Mini teatrom, Cankarjevim domom, te ‘Kraljevo’ s Federacijom Teatara Ivory Coast u Abijanu.
Povratak na naslovnicu

Kultura

S podporo programa
Kultura Evropske unije.

© Copyright Ivica Buljan 2014. Vse pravice pridržane. Pripravil Endora

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina spolna stran je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.