Novo kazalište

Nomadi ljepote

Tako kot v večini držav osrednje in vzhodne Evrope sta bila tudi v hrvaškem sodobnem gledališču scenografija in vizualna kreativnost resno spregledana in zanemarjana kot pomembni komponenti gledališča. Nekoč vplivne šole gledališkega oblikovanja z močnimi predstavniki so bile z menjavo družbenega ureditve prestavljene v ozadje, njihovo vlogo pa sta prevzeli Fakulteta za arhitekturo in Šola za oblikovanje. Tako je nastala vrzel in razpoka med univerzitetno izobrazbo in sodobno prakso, ki je potrebna za celovitost umetnika.
 
V tem pogledu je Novo kazalište Zagreb v svoji regiji edinstveno. Projekti NK Zagreb namreč združujejo izjemne vizualne umetnike, ki so pomembno prispevali h konceptualnemu in tehničnemu razvoju scenografije. Gledališča, ki sodelujejo v projektu Nomadi lepote (New Theatre, Mini Teater, Maladype Theatre, Subotica Open University (International Children’s Theatre Festival itd.) prihajajo iz manjših evropskih držav (Hrvaška, Slovenija, Estonija, Madžarska, Slovaška, Belgija, Srbija), kjer uporabljajo zelo različne načine dela. Zato je ena vodilnih zamisli izjemne praktične izkušnje hrvaških vizualnih umetnikov pri gledališčni scenografiji deliti s partnerji projekta in tako obenem udejanjati poslanstvo nomadske umetniške šole. Ime Nomadi lepote je bilo prevzeto od avantgarde dvajsetih let 20. stoletja, pod tem imenom pa bodo vizualni umetniki s Hrvaške, z Nizozemske, iz Slovenije, Srbije in Francije ustvarjali scenografije ter video/svetlobne/lokacijam prilagojene instalacije. Mladi umetniki, povabljeni k sodelovanju in soustvarjanju projekta, pa bodo imeli priložnost delati z vodilnimi umetniškimi vodji, ki bodo dela in rezultate nato predstavili tudi v vseh partnerskih gledališčih.

Povratak na naslovnicu

Kultura

S podporo programa
Kultura Evropske unije.

© Copyright Ivica Buljan 2014. Vse pravice pridržane. Pripravil Endora

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina spolna stran je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.